Залежні від алкоголю, наркотиків, азарту продовжують вживати (грати), бо вони заперечують, що в них є проблема. Заперечення – це захисний механізм, за допомогою якого мозок справляється зі стресом і травмою. Полягає він у тому, що людина ігнорує події, що відбуваються довкола неї, й поводиться так, наче нічого не сталося.

Що «говорить заперечення»

  • «Мої проблеми не через пияцтво, наркотики»
  • «Справи підуть краще завтра або в наступному році»
  • «Усі поводяться так само як я»
  • «Може моє вживання і шкодить мені, але я нікого не рухаю, відстаньте від мене»

Заперечення підсилюється в міру того, як прогресує захворювання. Його не перебороти, поки не припиниться пияцтво або вживання наркотиків. Частиною захворювання є заперечення хвороби.

Люди, які брешуть, знають правду, але навмисне говорять або діють брехливо. Люди, на яких діє заперечення не знають де є правда, а де не правда. Вони не здатні відрізнити одне від іншого. Вони вірять у свою «неправду». Вони обманюють самі себе.

Залишаючись сам на сам, складно виявити заперечення або навіть неможливо. Залежний не усвідомлює як сам спотворює правду. Вирішення – у слуханні інших. Такі ж учасники програми, консультанти, психотерапевти дають важливі ключі до розуміння заперечення. Єдине, що потрібно бажання слухати і приймати те, що почуєш.

Звертайтесь вже сьогодні, первинна консультація в ГО Центр «Дорога» - безкоштовна.

Пишіть  або телефонуйте +380673414869 +380977520020