Коли в сім’ю приходить така біда, як алкоголізм, наркоманія, залежність від азарту, то допомоги потребує не тільки та людина, яка хворіє, але і вся його сім’я та близькі.
Не всі люди усвідомлюють, що у родичів наркомана або алкоголіка виникає такий стан, який називають співзалежність.

Що таке співзалежність?

Професійний термін «співзалежність» був запроваджений до офіційної термінології невдовзі після того, як алкоголізм було визнано хворобою.
Найчастіше термін вживається по відношенню до родичів і близьких алкоголіків, наркоманів та інших людей з залежностями.
В ході численних досліджень виявили, що для сім’ї залежних притаманні певні стереотипні риси поведінки.
Найчастіше під цим терміном мають на увазі відносини, коли близькі намагаються взяти під контроль життя залежного і переносять його проблеми набагато глибше своїх.
Відбувається так звана залученість, яка негативно позначається на житті обох партнерів.
Для співзалежності характерні риси:
  • спроби тотального контролю над життям партнера (дітей, батьків) ;
  • постійне відчуття страху і тривоги за рідну людину;
  • втрата інтересу до того, що раніше було близьким – до хобі, роботи, відпочинку;
  • концентрація уваги тільки на одному питанні – допомога в запобіганні зриву хворого.
Поєднується все це з жалем та почуттям провини. Таке життя призводить до втрати своєї особистості і відмови від себе. Адже мова йде не тільки про контроль над вживанням речовини близьким, а й про якісь побутові речі. Це звички, покупки, навчання або робота.
Така поведінка, в кінцевому результаті, викликає тільки роздратування, яке цілком може закінчитися зривом, тим більше, поведінка співзалежних тільки підживлює невпевненість у собі і своїх силах.
Співзалежні люди сповнені почуттям відповідальності, і відчуттям, що можуть контролювати життя іншого. Вони твердо переконані, що поступають єдино вірно і правильно.
Підвищена опіка призводить до поступового розвитку проблеми. Для співзалежного родича характерно заперечення проблеми і неадекватна оцінка ситуації.
Подолання співзалежності в сім’ї має величезне значення на шляху до відмови людини від алкоголю, наркотиків, гри...
Сучасні методи психотерапії допомагають показати родичам і близьким як допомогти залежному і запобігти поверненню до згубної звички.