У Львівській області планується реалізація ініціативи для надання послуг з догляду та підтримки ВІЛ-позитивних ув’язнених та осіб, що звільняються з місць позбавлення волі. Громадська організація «Центр «Дорога» планує ініціювати проведення конкурсу соціального замовлення для надання означених послуг. Соціальне замовлення – це форма фінансування суспільно важливих послуг з місцевих бюджетів різного рівня.

Зазначену ініціативу Організація планує впроваджувати в рамках участі в проекті, що реалізується Благодійною організацією «Світло надії» за підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

«Соціальний супровід ВІЛ-позитивних ув’язнених та осіб, що звільняються з місць позбавлення волі, дозволить забезпечити безперервність надання ВІЛ-послуг, тим самим, максимально скорочуючи вірогідність втрати таких пацієнтів з поля зору після їх звільнення. Представники обласної влади отримають можливість через НУО, яка професійно надає допомогу цільовим групам протягом багатьох років, своєчасно реагувати на проблеми, а не боротися з наслідками, що є економічно набагато вигіднішим», – розповідає Олег Логин, заступник керівника ГО «Центр «Дорога». Ті з ув’язнених, які мають статус, та які звільняються з місць позбавлення волі найчастіше не дотримуються відповідного лікування антиретровірусною терапією, яка максимально пригнічує розвиток ВІЛ-інфекції. За даними Комунального закладу «Львівський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» у I кварталі 2017 року зареєстровано 128 осіб з уперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція проти 104 випадків за аналогічний період 2016 року (74 випадки за аналогічний період 2015 року,110 випадків у 2014 році; 108 у 2013 році) – спостерігаємо, що в області з кожним роком усе більше людей мають ВІЛ-позитивний статус. (http://www.healthloda.gov.ua/files/epidsut%20snid.pdf) У колоніях Львівської області за даними медичної частини Львівського Управління ДПСУ станом на 01.10. 2017 року знаходяться 130 ВІЛ-позитивних осіб, серед яких 115 отимує АРТ.

«Оскільки частина осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, мають проблеми із вживанням наркотичних речовин та алкоголю, то після звільнення центр ресоціалізації може стати місцем, куди вони будуть перенаправлятись у тому числі і для реабілітації від залежності», – наголошує Олег Логин, заступник керівника ГО «Центр «Дорога».

Закладений кошторис складає 300 тисяч гривень, які будуть спрямовані на надання соціальних послуг близько 150 ВІЛ-позитивним особам. Підтримка та догляд за ВІЛ-позитивними ув’язненими та особами, що звільняються з місць позбавлення волі, актуальні не лише з огляду на те, що більшість цих осіб є представниками уразливих груп населення, а й на необхідність зменшення епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу у Львівській області та державі загалом.